CBSE current affairs for class 3 current affairs for class 4 gk for class 3 gk for class 4 gk questions for class 1 to 4 GK Questions for class 3 GK Questions for class 4 GK Questions for class 5 GK Questions for class 6 gk quiz for class 3 Latest

100 + Top GK Questions in Category 6, Category 6

GK Questions

Common information is a vital part of the scholar's life, but it isn’t all the time prescribed in the curriculum, however it is a vital basis for the religious building. Some necessary GK questions for Class 5 are listed under. GK questions will allow you to take part in all faculty competitions and entrance examinations.

1. Who is the Father of our individuals?
Reply: Mahatma Gandhi

2. Who was India's first president?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

3. Who is called the father of the Indian Structure?
Reply: Dr. B. R. Ambedkar

four. What is the most sensitive organ in our body?
Reply: Pores and skin

5. Giddha is People Music?
Reply: Punjab

6. Who was India's First Prime Minister?
Reply: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India

7. What’s the heavier metallic of these two? Gold or silver?
Reply: Gold

Eight. Who invented the pc?
Answer: Charles Babbage

9. 1024 KB is equal to
Answer: 1 MB (MB)

10. Are Your Pc's Mind?
Answer: CPU

11. India is situated on any continent?
Answer: Asia

12. By which nation are the Giza pyramids?
Reply: The pyramids of Giza are in Egypt.

13. What’s the Statue of Liberty?
Answer: The Statue of Liberty is in New York

14. What number of cricket world cups do India have?
Reply: India has two cricket worlds.

15. The Martyrs Day is widely known yearly
Reply: 30 January

16. Identify your first 3 planets in our solar system?
Reply: The primary three planets of our solar system are Mercury, Venus and Earth.

17. What is the longest river in the nation?
Answer: Nile

18. The Giri National Park in Gujarat is legendary?
Reply: Lion

19. Which animal has holes in the back?
Reply: Camel

20.
Answer: Beetroot, carrots and radish are root vegetables.

21. Identify a recreation performed with a bat, a ball and a wicket?
Reply: Cricket

22. Is India the Smallest State?
Reply: Goa

23. The fastest animal on earth?
Answer: Cheetah

24. What’s an animal referred to as a desert ship?
Answer: Camel

25. What plant is growing in the desert?
Reply: Cactus

26. The most important dam in India?
Reply: Tehri Dam

27. Wholeness across the sample known as it?
Answer: Ring

28. An Eight-sided image referred to as?
Answer: Octagon

29. What shade symbolizes peace?
Answer: White shade symbolizes peace.

30. Is Indian Nationwide Wooden?
Reply: Banyan Tree

31. What flower is white?
Answer: Jasmine

32. Agra is situated by the river?
Answer: Yamuna

33. The Horse Baby Is Referred to as?
Reply: Colt

34. Indian National Animal
Reply: Tiger

35. The form of the egg?
Reply: Oval

36. Probably the most generally spoken language in the world?
Answer: Mandarin (Chinese language)

37. What insect has colorful wings?
Answer: Butterfly

38. Who wrote Romeo and Juliet?
Answer: William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.

39. Lion crying known as?
Reply: Roar

40. Identify all of the reptiles?
Answer: Lizard is a reptile.

41. Cataract is a disease?
Answer: Eyes

42. What body cleanses our blood?
Reply: Kidney

43. Who wrote the Nationwide anthem – Jana Ghana Mana?
Reply: Rabindra Nath Tagore

44. What number of colours are there in the Indian nationwide flag?
Answer: Three

45. Indian port is situated at?
Reply: Mumbai

46. Who was Albert Einstein?
Reply: Albert Einstein was a famous scientist.

47. What crops are recognized to be grown in the Darjeeling area?
Answer: The Darjeeling area is understood to develop Tea magazines.

48. Is Uttarakhand the Capital?
Reply: Dehradun

49. When will we have fun our Independence Day?
Reply: 15 August

50. Is the solar?
Reply: Star

51. What planet is closest to Earth?
Reply: Venus

52. Can we get solar power?
Reply: Solar

53. Which islands in the Indian nation?
Answer: The islands of Andaman and Nicobar and the Lakshadweep Islands belong to India.

54. Where does the dog stay?
Answer: Kennel

55. What animal known as a desert ship?
Reply: Camel

56. Goitre is due? On account of lack?
Answer: Iodine

57. Who was George Washington?
Reply: George Washington was the primary president of the USA of America

58. The longest river in the world?
Answer: Nile

59. How many gamers are in the cricket group?
Answer: 11

60. The most important island in the world?
Reply: Green Earth

61. Which US President is chargeable for declaring seed compensation?
Answer: Abraham Lincoln is chargeable for emmanagement.

62. LBW associated with some sport?
Reply: Cricket

63. A younger cat referred to as?
Answer: Kitten

64.
Reply: The Ghanaian nation is world-renowned chocolate.

65. Saina Nehwal joins some sport?
Answer: Badminton

66. How many days is the Intercalary year?
Answer: 366

67. Are Olylmpics video games held after every?
Reply: 4 Years

68. What number of sides are in the Pentagon?
Answer: 5

69. What is King Arthur's sword referred to as?
Answer: King Arthur's sword was referred to as the Excalibur

70.
Answer: Aviary

71. What is the largest marine animal?
Answer: Dolphin

72. Who is the founding father of Microsoft?
Answer: Bill Gates is the founder of Microsoft.

73. Who found Penicillin?
Answer: Alexander Flemming

74.
Answer: Subhash Chandra Bose

75. Where does Sony come from?
Answer: Sony comes from the Japanese individuals

76. Scientific analysis on birds is known as
Reply: Ornithology

77. Who’s the writer of the e-book – Damaged Wing?
Answer: Sarojini Naidu

78. The most important desert in the world?
Answer: The Sahara Desert

79. Through which course does the sun rise?
Reply: The solar rises from the east.

80. Kuchipudi is a dance type whose state?
Answer: Andhra Pradesh

81. Who was Margaret Thatcher?
Answer: Margaret Thatcher was the previous Prime Minister of the United Kingdom

82. United Nations (UN) Day Celebrated?
Answer: 24 October

83. By which season can we put on heat garments?
Answer: Winter

84. What fowl can't fly?
Answer: Strutsi

85. Should we cross the street when the visitors mild is on?
Reply: Inexperienced

86. A place where animals and birds are stored?
Reply: Zoo

87. Which pageant is performed with colors?
Answer: Holi

88. What fruit provides us oil?
Answer: Coconut

89. What jungle is the densest in the world?
Reply: Amazon is the densest jungle in the world

90. National music
Answer: Vande Mataram

91. The nationwide chook is
Reply: Peacock

92. The nationwide fruit is
Reply: Mango

93. Nationwide Day of Schooling
Answer: November 11

94. Youngsters's Day
Answer: 14 November

95. Instructor's Day
Reply: September 5,

96. What is called the Indian Tea Garden
Reply: Assam

97. What’s the smallest chook?
Answer: Humming Chook

98. What is the world's largest ocean?
Reply: The Pacific Ocean

99. What’s India's largest freshwater lake?
Answer: Wular Lake

100. What’s the highest waterfall in the world?
Answer: Angel Falls

101.
Reply: Uninterruptible Energy Supply

102. Identify the 4 Capital Territories of India
Answer: Mumbai, Chennai, Kolkata, Delhi

103. Identify Netaji Subhash Birthplace of Chandra Bose
Answer: Cuttack Odisha

104. What’s the Boiling Level of Water?
Answer: 100 levels is the boiling level of water

105. Narendra Modi was the prime minister whose states have been
Reply: Gujarat

106. Which state has taken Sanskrit as an official language?
Answer: Uttarakhand

107. Give The First Feminine Indian Astronaut
Answer: Kalpana Chawla

108. Who was the primary Indian to go into area?
Answer: Rakesh Sharma

109. Who was India's longest serving prime minister?
Reply: Jawaharlal Nehru

110. What’s the smallest continent?
Answer: Australia

111. Who invented the telephone?
Reply: Alexander Graham Bell

112. What acid is found in lemon?
Reply: Citric acid

113. What’s Indian Governance?
Reply: Democracy

114. What number of states are there in India?
Reply: 29

115. Who was the primary Indian lady to climb Mount Everest?
Answer: Bachendri Pal

116. "Madhubani", the fashion of folks work, is well-liked in the next Indian nations:
Answer: Bihar

117. Australia lies between two oceans
Reply: Indian Ocean and Pacific Ocean

118. Identify the 14th President of India
Reply: Ram Nath Kovind

119. What Indian lady was the primary to win the Nobel Prize?
Reply: Mom Teresa

120. Who was the inventor of the lamp?
Answer: Thomas Edison

121. Who is the Indian Finance Minister?
Reply: Arun Jaitley

122. What is the US Nationwide Recreation?
Answer: Baseball

123. What’s the full form of NEW?
Answer: Northwest Northwest

124. What’s the full type of AM and PM
Answer: Ante Meridiem and after midday

125. Who is the Vice President of India?
Reply: Venkaiah Naidu

126. Identify Lightest Fuel
Reply: Hydrogen

127. Who wrote Panchatantran?
Reply: Vishnu Sharma

128. Who was the first Indian who had gained the Nobel Prize?
Reply: Rabindranath Tagore

129. Identify the world with the oldest stones
Answer: Aravalli

130. Rename India's Highest Mountain Top
Reply: Kanchenjunga Mountain

131. Entomology is a research that explores
Answer: Bugs

132. How many layers are there in the Earth's environment?
Reply: 5

133. The Identify of the Nice Planet of Our Photo voltaic System
Answer: Jupiter

134. What’s the world's largest plateau
Answer: Tibetan plateau

135. What’s the order of the planets in the solar system?
Answer: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune

136. Who invented the tv?
Reply: John Logie Baird

137. The place are the Ajanta Caves?
Answer: Maharashtra

138. What is the identify of the border between India and Pakistan?
Answer: Radcliffe Line

139. What is the breadth of the breadth of the Indian national flag?
Answer: 2: three

140. What fuel is usually generally known as a laughing fuel
Answer: Nitric Oxide

141. Gandhi Ji began Dandi-March, in which yr?
Reply: 1930

142. What Is The Universe Research Recognized As
Reply: Cosmology

143. Why are plant leaves so necessary?
Answer: They produce meals for crops by photosynthesis

144. The famous Ganga Sagar Mela is held annually in the state of India
Answer: West Bengal

145. Who is considered the founding father of the Sikh faith?
Reply: Guru Nanak

146. Who is called the Napoleon of India?
Reply: Samudragupta

147. Who gave the slogan Do or Die?
Answer: Mahatma Gandhi

148. What is the distance between the earth and the solar?
Answer: 149.6 million miles

149. What is the largest country in the world in the area?
Reply: Russia

150. What’s the most spoken language in the world?
Reply: Mandarin or Chinese

151. What is the longest river in the world?
Reply: Nile

152. What is the largest bone in the human body?
Answer: The femur, also referred to as the thigh

153. What’s the first biosphere region in India?
Reply: Nilgir's Biosphere Reserve

154. What’s India's largest freshwater lake?
Answer: Wular Lake

155. What is the Full Format of HTTP
Answer: Hypertext Transfer Protocol

156. What planet is called the purple planet?
Answer: Mars

157. Set these shapes in accordance with what number of pages they’ve – square, triangle, octagonal and hexagon?
Answer: Triangle, square, hexagon, octagon

158. Who found the idea of relativity?
Reply: Albert Einstein

159. When will Hindi Diwaa be celebrated?
Reply: 14 September

160. What is a Hindi Language Script?
Answer: Devanagari

161. Who was probably the most needed social innovator after Sati ended?
Reply: Raja Ram Mohan Roy

162. What is the identify of our galaxy?
Answer: Milk Mekhela, also referred to as Milky Method

163. What is the proportion of water on the planet's flooring?
Reply: 71 %

164. When will we have fun our day?
Reply: April 22 of every yr

165. What is India's Longest and Shortest River?
Answer: Brahmaputra and Tapi.

166. Identify the metals recognized to the Indus Valley civilization individuals?
Answer: Copper, Bronze, Silver and Gold

167. Who was the first female governor of the Indian state?
Reply: Sarojini Naidu

168. Jhum cultivation is a cultivation technique used in apply in any state?
Reply: Nagaland

169. What planet is the coldest planet in our solar system?
Reply: Neptune

170. Who was the first Muslim lady who dominated the throne of Delhi?
Reply: Razia Sultana

171. Where can you discover the most important museum in India?
Reply: Chennai

NCERT Solutions in Category 5 show you how to do your homework.